” Ότι θέλουμε με την τέχνη γίνεται ” Συνέντευξη Ιωάννη Τρούκη


  1. Ποιά ήταν η πρώτη σας επαφή με τη ζωγραφική;

Η πρώτη μου επαφή με το χέρι της τέχνης ανάγεται στη γωνιά που τολμούσα τα πρώτα μου σχέδια. Εκεί ο πατέρας μου με συνόδευε σ’αυτά τα ταξίδια – όνειρα με τα μολύβια και τα χρώματα. Θα μείνουν ανεξίτηλα τα όμορφα εκείνα χρόνια που ο κόσμος γίνεται ονειρικός και τέλειος όταν σε  οδηγούν τα όμορφα λόγια της οικογένειας και σε συνοδεύουν τα βλέμματά τους.

Αργότερα τα βλέμματά γίνονται περισσότερα και μεγαλύτερης αποδοχής.

 

  1. Η τέχνη είναι κάτι έμφυτο ή καλλιεργήσιμο;

            Ναι – ναι το πιστεύω. Η τέχνη είναι δώρο. Είναι έμφυτο βέβαια, αλλά καλλιεργήσιμο και ποικίλο.

 

  1. Ποιό είναι το αγαπημένο σας χρώμα και γιατί;

            Οι συνθέσεις θυμάμαι, απο τα πρώτα μου βήματα έκρυβαν μια αντίθεση   ή  αρμονία μεταξύ της ώχρας που είναι το χρώμα της γής αυτης της μάζας  που πλάθεται για να δεχτεί κάθε σπόρο που γίνεται βλαστός και έπειτα δένδρο και που μαζί του σε τόνους του μπλέ (ουράνιους και υδάτινους).

Απο τότε η γη και ο ουρανός ήταν ότι καλύτερο για να αγγίζουν οι πατούσες μου το χώμα και να ανεβαίνω σκαλί – σκαλί τον ουρανό.

 

  1. Τί εκφράζουν κατ’εσας κάποια χρώματα που έρχονται στο νού σας αυτή τη στιγή;

            Kάθε χροιά, κάθε χρωματικός τόνος εκφράζει άμεσα ή σε ιδιαίτερες στιγμές ότι θέλει η ψυχή. Αυτή τη στιγμή μπορώ να μιλήσω παράδειγμα για το κόκκινο. Είναι εκείνο που κλειδώνει την υγεία στους σπόρους του ροδιού. Επίσης είναι εκείνο που χορεύει γαϊτανάκι στα πλεχτά των ρούχων της παράδοσης αλλά και της παπαρούνας που ανεμίζει στους ατελείωτους κάμπους.

 

 

  1. Τί συναισθήματα σας προκαλούνται τη στιγμή που φιλοτεχνείτε ένα έργο;

            Όταν δημιουργώ δεν σκέφτομαι. Ένα άδειο τελάρο είναι ότι καλύτερο για να σκεφτώ. Η σύλληψη θέλει χώρο ανοιχτό ή κλειστό για να δουλέψει το συναίσθημα. Τότε αρχίζει ο έρωτας που πάλλεται ανάμεσα σε συναισθήματα γνώριμα ή άγνωρα. Τώρα θα μου πείτε όταν ολοκληρωθεί το έργο τί αίσθηση δίνει! Ειλικρινά, άλλοτε ολοκλήρωσης και άλλοτε κενού.

 

  1. Πώς και πόσο σας βοήθησε η έκφραση της τέχνης σε κάποιες καλές ή κακές στιγμές της ζωής σας;

            Η έκφραση της τέχνης μέσω της ζωγραφικής της ποίησης ή της γλυπτικής πάντοτε είναι βοηθός για την πορεία μας τη προσωπική για ένα ιερό κόσμο. Οι κακές στιγμές του πραγματικού γίνονται όχημα για άλλες στιγμές καλύτερων εποχών. Υποθέτω πως όλα γίνονται για κάποιο λόγο. Τα δώρα που δίνονται στη ζωή μας ακολουθούν. Εμεις απλά ανοίγουμε με δυσκολία ή ευκολία την πόρτα κι εκείνα μας οδηγούν. Δεν υπάρχει λόγος να αναρωτηθούμε ή να θέσουμε ανάλογους στόχους. Ότι θέλουμε με την τέχνη γίνεται. Αρκεί αλήθεια να το θέλουμε.

 

  1. Σήμερα ποιόν θεωρείτε εκπρόσωπο της σύγχρονης τέχνης και γιατί;

            Σήμερα, πράγματι σήμερα η τέχνη έφτασε σε προσωπικούς ρυθμούς. Δεν υπάρχουν ρεύματα. Έφυγε το ωραίο πολλών ομάδων εκπροσώπων της τέχνης. Θεωρώ πως είναι άδικο να αναφέρω κάποιον εκπρόσωπο της σύγχρονης τέχνης. Κάθε τόπος έχει να αναδείξει υπέροχες μορφές της τέχνης. Μα ο καθε ένας είναι μονάδα χωρίς συνέχεια. Αυτό δεν ξέρω που μας οδηγεί.

 

  1. Τί θα λέγατε σε παιδιά που λόγω των σημερινών δυσμενών συνθηκών εγκαταλείπουν το στόχο να εισαχθούν σε μια σχολή σχετική με την τέχνη και να ασχοληθούν επαγγελματικά με αυτή;

            Γιατί οι συνθήκες είναι δυσμενείς; Οχι, οι συνθήκες ήταν πάντοτε ανάλογες, Η τέχνη θα είναι τέχνη και τα παιδιά πάντοντε όνειρο ζωής.

  1. Πιστεύετε ότι ο τόπος διαμονής καθορίζει την καλλιτεχνική και επαγγελματική εξέλιξη του καλλιτέχνη;

            Ο τόπος διαμονής τι καθορίζει καλλιτεχνικά!

Δεν πιστεύω πως η καλλιτεχνική εξέλιξη καθορίζεται απο τόπους διαμονής. Αυτό το αποδεικνύει ότι πρωτεύουσες υποτίθεται της τέχνης έχουν άπειρους εκπροσώπους μα λίγοι είναι εκείνοι που προβάλλονται.

Άλλο, είναι η εξέλιξη του καλλιτέχνη. Δεν έχει τόπο ή χώρο. Ο χρόνος μόνο δείχνει το βέλος φοράς. Η εξέλιξη είναι εξέλιξη οπουδήποτε, γιατί η ενημέρωση τώρα πλέον είναι πελατεία. Τα ηλεκτρονικά μέσα μας πηγαίνουν όπου θέλουμε και μας διδάσκουν. Τώρα η τέχνη είναι χειρονακτική είναι ηλεκτρονική είναι συμβάν είναι μίξη όλων αυτών ακόμη και παύση. Αρκεί μόνο να είναι στάση ζωής.

 

  1. Ποιές επιρροές στο έργο σας; Ποίοι καλλιτέχνες σας επηρρέασαν; Ακολουθείτε μια συγεκριμένη τεχνοτροπία και αν ναι ποιά;

            Οι επιρροές είναι άπειρες. Οι καλλιτέχνες που με επηρέασαν τόσοι πολλοί που δεν μπορώ να μετρήσω. Ελπίζω πως όσο μεγαλώνω τόσο περισσότερο ζώ το ταξίδι μου ταξιδεύω στη γη με εμένα ή επάνω σε ένα σύννεφο για άλλα μέρη.

Της ψυχής και του μυαλού.

 

Αγαπητοί μου φίλοι

ο κόσμος της τέχνης αυτοαναιρείται και παραμένει σπουδαίος και καλός. Απλά να γνωρίζουμε, ότι όλα θέλουν τόλμη για ζωή. Αυτό είναι ότι περισσότερο ένιωσα ως τώρα.

Συγνώμη αν σας κούρασα

Γιάννης Τρούκης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *