7η Διεπιστημονική Ημερίδα ‘Θεραπειών μέσω Τέχνης’


7HMERIDA2019
Η Καλλιτεχνική Ομάδα ‘‘Δρυάδες εν Πλω’’ σας απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στην 7η Διεπιστημονική Ημερίδα Θεραπειών μέσω Τέχνης με θέμα ‘Οι Τέχνες ως θεραπευτικό μέσο’, η οποία διοργανώνεται κατά τη διάρκεια του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Αναπηρίας και Μη IDFD (2nd International Dance Festival Disability).

Η Ημερίδα, η οποία αποτελεί συνέχεια των επιτυχημένων 6 προηγούμενων διοργανώσεων, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 Μαΐου 2019 το πρωί, στο χώρο της σχολής χορού Μαρίας Καραπαναγιώτη στο εμπορικό κέντρο Καρδίτσας στον 1 όροφο

Το απόγευμα της ίδιας μέρας στον  χώρο του κλειστού γηπέδου μπάσκετ Καρδίτσας συνεχίζονται οι παραστάσεις του Φεστιβάλ με συμμετοχές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η Ημερίδα, η οποία περιλαμβάνει βιωματικά εργαστήρια με παράλληλη θεωρητική ανάλυση, απευθύνεται σε ειδικούς παιδαγωγούς, ψυχολόγους, νοσηλευτές, δασκάλους χορού, γυμναστές, εμψυχωτές, θεραπευτές μέσω τέχνης, σε επαγγελματίες και σπουδαστές της ειδικής αγωγής, δομών ΑμεΑ συμπεριλαμβανομένης της ψυχικής υγείας, καθώς και σε όσους ενδιαφέρει το αντικείμενο. Στοχεύει στην παροχή γνώσεων και δεξιοτήτων τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο, οι οποίες είναι απαραίτητες για την εκπαίδευση και υποστήριξη των ατόμων με αναπηρία μέσου των τεχνών.

Οι εισηγητές της ημερίδας, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν βιωματικά εργαστήρια είναι:

  • France SchottBillmann, Ph.D. στην Ψυχολογία και στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες, Ψυχαναλύτρια, Psychoanalyst, Χοροθεραπεύτρια, Καθηγήτρια του μεταπτυχιακού της χοροθεραπείας στο Πανεπιστήμιο Paris V René Descartes
  • Αναστασία Βαρσαμοπούλου, Ψυχολόγος – Ψυχοθ/τρια Gestalt
  • Ντόρα Ψαλτοπούλου – Καμίνη, Μουσικο-ψυχο-θεραπεύτρια PhD, MA-CMT, Επίκουρη Καθηγήτρια, ΤΜΣ, ΑΠΘ
  • Στέλιος Κρασανάκης, Ψυχίατρος – Δραματοθεραπευτής, Πρόεδρος Ινστιτούτου Δραματοθεραπείας ΑΙΩΝ
  • Μαρία Καραπαναγιώτη, Χορογράφος (Ομ. Χορού Δρυάδες Εν Πλω) – Εκπαιδευτικός – Χοροθεραπεύτρια

Εισαγωγική εισήγηση θα παρουσιάσει ο καθηγητής Ψυχοπαιδαγωγικής ΠΑΜΑΚ κος Δ. Γουδήρας.

Οι Δρυάδες εν Πλώ από το 2010 έχουν επιδείξει αξιόλογες παραστάσεις και συμμετοχές σε συνεργασία με φορείς ΑμεΑ που δραστηριοποιούνται μέσω του χορού και διαθέτουν ομάδες χορού. Στα πλαίσια αυτά πραγματοποιήθηκαν τον Ιούνιο και το Σεπτέμβριο του 2013, τον Απρίλιο του 2014, το Μάρτιο του 2015, το Μάρτη του 2016 και τον Οκτώβριο του 2018 επιστημονικές ημερίδες με θέμα «Θεραπείες μέσω Τέχνης: Από τη θεωρία στην πράξη» σε Καρδίτσα, Θεσσαλονίκη, Λίμνη Πλαστήρα, Μουζάκι και Λάρισα. Μέσω αυτών των δράσεων οι Δρυάδες επιδίωξαν να δώσουν το στίγμα της δυνατότητας στους συμμετέχοντες να δημιουργήσουν ομάδες χορού στο χώρο τους με τη βοήθεια ανθρώπων εκπαιδευμένων στο χορό για άτομα με αναπηρία. Ο στόχος της δημιουργίας αυτών των Ομάδων, εκτός φυσικά από τη δραστηριοποίηση αυτών των ατόμων και την έκφρασή τους μέσα από το χορό, είναι η συμμετοχή τους στη μοναδική στον ελληνικό χώρο Πανελλήνια Συνάντηση Ομάδων Χορού ΑμεΑ (με οποιαδήποτε αναπηρία) & Μεικτών Ομάδων Χορού, που διοργανώνεται από το 2014 στην Καρδίτσα, καθώς και στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Αναπηρίας και Μη IDFD. Περισσότερα για τις δράσεις των Δρυάδων εν Πλώ μπορείτε να δείτε στον ιστότοπο της Ομάδας: www.dryadesenplo.gr.

Το Σαββατο 18.5 στον χωρο της σχολης χορου θα γίνουν τα workshop με 

Clair Beckett dance theatre

Terese Vandamme contact improvisation

ΚΑΙ

  Performance !!!!!!!!!!!!!!!!!με Εισηγήτρια την

κα Μαρω Γαλανη Χορογράφο Χοροθεραπεύτρια Πανεπιστημιακό 

με θέμα η παραστασιακή τέχνη στον δημόσιο αστικό χώρο ενώνει ανθρώπους κ κοινότητες

HELPERS Μαριεντίνα Βουρδέρη Θεατρολόγος performer

Woula Δουλουκιτάκη Μηχανολόγος performer

 όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν συμπληρώνουν έως 16/5 φόρμα συμμετοχής και …..

.έρχονται .φορώντας  άνετα ρούχα!!!!!!!!!!!!

Είμαστε στη διάθεσή σας για περισσότερες λεπτομέρειες και διευκρινίσεις. στο τηλ 2441073644

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.


Εισηγητές Ημερίδας

gouridasΔημήτρης Γουδήρας

Eίναι πτυχιούχος του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου σπούδασε Φιλοσοφία, Παιδαγωγική, Ψυχολογία και Θεολογία. Έκαμε μεταπτυχιακές σπουδές στην
Παιδαγωγική Ψυχολογία σε Πανεπιστήμια της Γερμανίας και έλαβε διδακτορικό τίτλο από το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης. Υπηρέτησε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως εκπαιδευτικός, διευθυντής λυκείου
και σχολικός σύμβουλος και εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης, ειδικός επιστήμων και επισκέπτης καθηγητής σε Πανεπιστήμια της Ελλάδας και της Γερμανίας. Υπηρέτησε ως καθηγητής Ψυχοπαιδαγωγικής στο Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, του οποίου υπήρξε πρόεδρος,
Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, βιβλία και κεφάλαια σε βιβλία σε διεθνείς και ελληνικούς εκδοτικούς οίκους καθώς και άρθρα στον ημερήσιο τύπο. Τα ερευνητικά, συγγραφικά και διδακτικά του ενδιαφέροντα αφορούν ζητήματα της Ψυχοπαιδαγωγικής, κυρίως θέματα κοινωνικής και συναισθηματικής μάθησης και διαταραχών συμπεριφοράς παιδιών και εφήβων με αναπηρία και ειδικές ανάγκες.


photo_karapanagiotiΜαρία Kαραπαναγιώτη

Εκπαιδευτικός – χορογράφος – χοροθεραπεύτρια
Πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Ομάδας ‘ΔΡΥΑΔΕΣ εν ΠΛΩ’ και βασική χορογράφος της ομώνυμης Ομάδας Σύγχρονου Χορού – Χοροθεάτρου.
• Διευθύνει Εργαστήριο Τέχνης Χορού από το 1987 και Σχολή Χορού αναγνωρισμένη από το κράτος από το 2004 στην Καρδίτσα
• Μέλος του Σωματείου Ελλήνων χορογράφων από το 2006
• Μέλος του Παγκόσμιου Συμβούλιου Χορού της UNESCO
• Μέλος των RAD, ISTD, CID, ΣΧΡ, ΣΩ.ΧΟ, κα.
Έχει εργαστεί ωρομίσθια σε γυμνάσια και λύκεια δημοσίου και ιδιωτικά. Διδάσκει και χορογραφεί σε θέατρα, σχολεία, νηπιαγωγεία από το 1984 και στο δικό της Εργαστήρι Τέχνης στην Καρδίτσα από το 1987, καθώς και στη Σχολή Χορού της από το 2004.
Με δεκάδες παραστάσεις στο ενεργητικό της εντός κι εκτός πόλης, ως προσκεκλημένη χορογράφος, δημιουργεί δικά της έργα κλασσικά και μοντέρνα για τα παιδιά μαθητές της στη Σχολή, καθώς και για μαθητές σε άλλα σχολεία. Δημιουργεί σύγχρονα έργα και χοροθέατρο για την Ομάδα Χορού Δρυάδες εν Πλω από το 2006 και κάνουν παραστάσεις σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.
Ειδικεύεται ως δασκάλα χορού με παιδιά με αναπηρία στο Παρίσι και αρχίζει να προσφέρει εθελοντικά μαθήματα χορού σε πολλά ιδρύματα, έργο για το οποίο βραβεύτηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλο το 2004.
Κάνει εκπαίδευση στη χοροθεραπεία με πρωτόγονη έκφραση (France Billman) και κάνει εργασίες σε ψυχιατρικές κλινικές και ιδρύματα.
Παρουσιάζει σε συνέδρια της UNESCO εργασίες – έρευνες για το χορό με θέματα όπως ‘Ο σουρεαλισμός στον χορό και η αισθητική στο χορό και στο χοροθέατρο’, διδάσκει χορογραφία με ποίηση στην Αγγλία και στη Γαλλία. Ως προσκεκλημένη χορογράφος δίνει σεμινάρια ‘Από την χοροθεραπεία στη δημιουργία χορευτικού έργου’, ‘Από το Χορόχρωμα στην παράσταση’ και ‘Δημιουργία χοροθεάτρου με την βοήθεια τεχνικών σύγχρονου χορού με ή χωρίς μουσική με ή χωρίς λόγο’. Η μέθοδος διδασκαλίας μέσω τέχνης ‘Χορόχρωμα’ που κάνουν με το σύζυγό της έχει απήχηση σε δεκάδες σχολεία της Ελλάδας.
Κάνει εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο του Βόλου στην Ειδική Αγωγή και δένει τη διδασκαλία θετικών επιστημών με το Χορόχρωμα, με απήχηση και εφαρμογή σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία.
Δημιουργεί στη Σχολή Χορού που διατηρεί έως σήμερα Κέντρο Σεμιναρίων από όλες τις μορφές τέχνης με καταξιωμένους καλλιτέχνες με πανελλαδική συμμετοχή, βοηθώντας στην επιμόρφωση πολλών ειδικοτήτων εκπαιδευτικών στο χορό σε πολλά είδη και στις τέχνες γενικότερα ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΕΝΑ ΙΣΧΥΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ!!
Στο πλαίσιο της ενασχόλησής με το χορό σε άτομα με πολλές μορφές αναπηρίας οργανώνει τα τελευταία χρόνια Ημερίδες και Διημερίδες σχετικά με την Θεραπεία μέσω Τέχνης, σε πολλά μέρη της Ελλάδας, όπου την προσκαλούν με στόχο την εκπαίδευση ανθρώπων, ώστε να δημιουργηθούν ομάδες χορού σε όλη την ΕΛΛΑΔΑ. Δίνει σεμινάρια επιμόρφωσης χοροθεραπείας – χοροχρώματος, με σταθμό ανάμεσά τους την Αθήνα Θεσσαλονίκη Αγία Πετρούπολη (Παγκόσμιο Συνέδριο Χορού CID) και στο Ελσινκι (meetshare festival)
ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΗΚΕ & ΥΛΟΠΟΙΗΣΕ ΤΗΝ 1η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΜΑΔΩΝ ΧΟΡΟΥ ΑμεΑ ΚΑΙ ΜΕΙΚΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ, με οργανωτική επιτροπή αποτελούμενη από μέλη της ομάδας χορού ΔΡΥΑΔΕΣ ΕΝ ΠΛΩ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΤΟΥ 2014 στην Καρδίτσα.
Οι Πανελλήνιες Συναντήσεις έχουν πλέον θεσμοποιηθεί και φέτος πραγματοποιείται η 6η Πανελλήνια και το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Αναπηρίας και μη IDFD στην Καρδίτσα (16-19/5/2019).
Ως αποτέλεσμα των παραπάνω δημιουργεί και πιστοποιεί τη μέθοδο διδασκαλίας χορού DD DanceDisability – XA XορόςΑναπηρία και εκπαιδεύει με ετήσιους σεμιναριακούς κύκλους χορευτές, εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες του τομέα της υγείας.


krasanakisΣτέλιος Κρασανάκης

Σπούδασε ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), θέατρο στην Επιθεώρηση Δραματικής Τέχνης με την Ρούλα Πατεράκη και Δραματοθεραπεία στο English Institute of Drama therapy. Συνέχισε στην Ένωση Δραματοθεραπευτών και Παιγνιοθεραπευτών Ελλάδος (ΕΔΠΕ), της οποίας αποτελεί ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος στο ξεκίνημα της (1989-1993).
Εργάζεται ως ψυχίατρος, ψυχοθεραπευτής, δραματοθεραπευτής και σκηνοθέτης.
Στον χώρο της απεξάρτησης προσφέρει τις υπηρεσίες του από το 1987, αρχικά στο πρόγραμμα απεξάρτησης 18ανω του ΨΝΑ και από το 1993 έως το 2016 ως επιστημονικός διευθυντής του θεραπευτικού κέντρου απεξάρτησης «ΘΗΣΕΑΣ».
Το 1994 ιδρύει το «Ινστιτούτο Δραματοθεραπείας ΑΙΩΝ», που παρέχει εκπαίδευση, έρευνα και θεραπεία μέχρι σήμερα.
Συνεργάστηκε με τον εκδοτικό οίκο «Ελληνικά Γράμματα» ως υπεύθυνος και επιμελητής σειράς και συνεχίζει με τις εκδόσεις «Παρισιάνου».
Πρωτοστάτησε στην ίδρυση της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Δραματοθεραπείας (European Federation of Drama therapy, EFD), και είναι μέλος (ταμίας) του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου ως εκπρόσωπος της Ελλάδος. Συμμετέχει ως εκπρόσωπος του EFD στη δημιουργία της Παγκόσμιας Ένωσης Δραματοθεραπείας (World Alliance of Dramatherapy, Wadth).
Έχει συνεργαστεί με τα Πανεπιστήμια Αθηνών, Θεσσαλίας, Πατρών και Πελοποννήσου καθώς και με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.
Από το Ακαδημαϊκό έτος 2015-16 διδάσκει στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ το μάθημα της Δραματοθεραπείας που εισάγεται για πρώτη φορά σε ελληνικό πανεπιστήμιο.
Κείμενα και άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά και βιβλία.
Έχει σκηνοθετήσει 22 θεατρικές παραστάσεις με έργα των Δ. Δημητριάδη, T. Williams, T. Stoppard, S. Becket, Χ.Χριστοφή, Γ.Χειμωνά, Ι. Καμπανέλλη, C. Churchill, G.Büchner, C. Claudel, Θ. Γρηγοριάδη κ.α.
Είναι μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και πρόεδρος του κλάδου της «Τέχνη και Ψυχιατρική». Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Σκηνοθετών, του Συλλόγου επαγγελματιών απεξάρτησης ΙΤΑCA και του Συλλόγου φίλων του 18ανω.
Είναι διεθνής Δραματοθεραπευτής και έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια ανά τον κόσμο με εισηγήσεις και εργαστήρια. Έχει τιμηθεί με το διεθνές βραβείο EATI “Participant of the year” το 2001.
Έχει διοργανώσει το 1ο Συμπόσιο Δραματοθεραπείας (2014), το 1ο Διεθνές Συνέδριο του European Federation of Dramatherapy (EFD) (2015) και το Διεθνές Συνέδριο Εκφραστικής Θεραπείας (2017), όλα στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.
Είναι συνιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Νάξου.


psaltopoulouΝτόρα Ψαλτοπούλου-Καμίνη
Μουσικο-ψυχο-θεραπεύτρια PhD, MA-CMT, Επίκουρη Καθηγήτρια, ΤΜΣ, ΑΠΘ

Η Ντόρα Ψαλτοπούλου-Καμίνη είναι διδάκτωρ του Παιδαγωγικού Τμήματος του Α.Π.Θ. (Θέμα διατριβής: «Η μουσική δημιουργική έκφραση ως θεραπευτικό μέσο σε παιδιά με συναισθηματικές διαταραχές»), απόφοιτη του μεταπτυχιακού προγράμματος μουσικοθεραπείας του New York University (Master of Arts), διπλωματούχος πιάνου από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και απόφοιτος του Τμήματος Γαλλικής Φιλολογίας του Α.Π.Θ.
Σε συνεργασία με το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα σπουδών του New York University και το Μουσικό Κολέγιο Θεσσαλονίκης πραγματοποιούσε στην Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα εκπαιδευτικά προγράμματα για τη Μουσικοθεραπεία, μεταπτυχιακού επιπέδου, με διεθνή αναγνώριση και προβολή (1996-2015). Στα πλαίσια του προγράμματος έχει δημιουργήσει σε όλη την Ελλάδα μακροχρόνιες επιστημονικές συνεργασίες με δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα φροντίδας ατόμων με αναπηρία, όπου έχει συμβάλλει ουσιαστικά στην δημιουργία χώρων μουσικοθεραπείας, καθώς και στην δημιουργία θέσεων εργασίας για μουσικοθεραπευτές. Είναι επιστημονικός συνεργάτης της μονάδας εφήβου της Γ´ Ψυχιατρικής κλινικής του ΑΧΕΠΑ και του «Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων» στα Τρίκαλα.
Διδάσκει σε μεταπτυχιακά προγράμματα στα Πανεπιστήμια: Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Λευκωσίας και στα ΤΕΙ Λάρισας.
Εποπτεύει επαγγελματίες κι εκπαιδευόμενους μουσικοθεραπευτές, καθώς και λεκτικούς ψυχοθεραπευτές και ψυχαναλυτές.
Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση (ΕΕΜΕ) και του Ελληνικού Συλλόγου Καταρτισμένων, Πτυχιούχων Επαγγελματιών Μουσικοθεραπευτών ( ΕΣΚΕΜ, ΕΣΠΕΜ).
Είναι professional member στην Αμερικανική Ένωση Μουσικοθεραπείας (AMTA), από όπου έχει τον τίτλο της Certified Music Therapist (CMT).
Είναι τακτικό μέλος της Φροϋδικής Εταιρίας Β.Ε , όπου έχει ολοκληρώσει την εκπαίδευση στην ψυχανάλυση.
Συμμετέχει ως εισηγήτρια σε διεθνή συνέδρια και οι τομείς έρευνάς της σχετίζονται με τη μουσικοθεραπεία σε άτομα με αναπηρία, με μουσικούς, με εκπαίδευση στη μουσικοθεραπεία, με κοινωνική μουσικοθεραπεία, με μουσικοθεραπεία στην Ιατρική και με μουσική παιδαγωγική.
Έχουν δημοσιευτεί δύο ηλεκτρονικά-ακαδημαϊκά συγγράμματα: Μουσικοθεραπεία: Ο Τρίτος Δρόμος. και Επικοινωνία στη Μουσική – Θεραπεία – Παιδεία. Προσέγγιση CO.M.P.A.S.S., 2015. Εκδ.: Κάλλιπος (www.repository.kallipos.gr).


varsamopouloyΑναστασία Βαρσαμοπούλου

Έχει σπουδάσει Ψυχολογία BA(Hons) in Psychology Studies, στο University Abertay Dundee, UK, έχει Πτυχίο Κοινωνικής Θεολογίας, και Μεταπτυχιακό στη Συμβουλευτική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, εξειδίκευση στη Ψυχοθεραπεία Gestalt, στο Gestalt Foundation, Θεσσαλονίκης και Ειδίκευση στην εικαστική ψυχοθεραπεία, στο Ιατρικό Ψυχαναλυτικό κέντρο Θεσσαλονίκης.
Έχει εξειδίκευση στη Νευροψυχολογία στην Ιατρική σχολή του πανεπιστημίου του LANCASTER U.K. και είναι εξειδικευμένη διαγνώστρια του συνδρόμου Iρλεν (sensitive Scotopic Syndrom ) Irlen Institute U.S.A.
Είναι Λέκτορας στο EAST London University U.K. και καθηγήτρια στα μεταπτυχιακά προγράμματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου στους τομείς της ψυχολογίας και της ειδικής αγωγής.. Ιδιωτεύει στο Βrain Net So(u)lutions, τον θεραπευτικό χώρο που η ίδια έχει δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη.


billmanFrance Schott-Billmann

Ph.D. in Psychology and Human Sciences, Psychoanalyst, Dance Therapist, Teaches in the master of dance-therapy at the University Paris V René Descartes. And in many european and extra-european countries, in professional schools of dance-therapy (Greece, Italy, Argentina) or in dance-therapy trainings in psychiatric hospitals (Belgium) or therapy associations (France,
Belgium…) Dance Researcher in anthropological department of CNRS (Centre National de la Recherche Scientifique) : seminar dance anthropology. She related cultural practices and has published several books on the therapeutic function of dances and trance in traditional societies. Much in line with the work done by Katherine Dunham in the field, France Schott-Billmann’s anthropological reading of these rituals informs her approach to dance therapy.
Most recent publications:
french :
Le Besoin de Danser (Odile Jacob, 2001)
Le Féminin et l’Amour de l’Autre (Odile Jacob, 2006)
english :
Primitive expression and dance therapy. When dancing heals. Routledge, 2015

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *