Το 1ο εισαγωγικό σεμινάριο του φετινού ετήσιου κύκλου πιστοποίησης της μεθόδου διδασκαλίας χορού Χ.Α. ΧορόςΑναπηρία – D.D. DanceDisability πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, στη Σχολή Χορού Εν Ροή, με εισηγήτρια τη δημιουργό της μεθόδου, τη χορογράφο – εκπαιδευτικό – χοροθεραπεύτρια και πρόεδρο των Δρυάδων εν Πλω, κα Μαρία Καραπαναγιώτη. . Η μέθοδος ΧορόςΑναπηρία – D.D. DanceDisability, μοναδική στο είδος της με πιστοποίηση από το Διεθνές Συμβούλιο Χορού CID της UNESCO στηρίζεται στη μέθοδο διδασκαλίας μέσω Τέχνης ″ΧορόΧρωμα″, συνδυασμένη με την Χοροθεραπεία (μέθοδος της Πρωτόγονης Έκφρασης ΕP) και τεχνικές σύγχρονου χορού, στοιχεία Ρυθμικής Dalcroze και Χορογραφικής Σύνθεσης, με ειδικές προσεγγίσεις από πλευράς παιδαγωγικής, ανατομίας, ψυχολογίας και αποτελεί ένα πλαίσιο εκπαίδευσης σε έναν τέλειο συνδυασμό επιστημών και τεχνών για άτομα με αναπηρία
. Το πλαίσιο αυτό προσαρμόζεται σε κάθε άτομο ανάλογα με την αναπηρία του, έτσι το άτομο αυτό να λειτουργεί με αυτονομία, ώστε να αποκτά συν αξία ως άνθρωπος και ως χορευτής, αναπτύσσοντας τις δυνατότητες του στο έπακρον και ενισχύοντας την ευαισθησία τους προς τον εαυτό του και το περιβάλλον του.
Η μέθοδος απευθύνεται σε προσωπικό εξειδικευμένων δομών, ιατρούς, νοσηλευτές, ψυχολόγους, θεραπευτές τέχνης, εκπαιδευτικούς, παιδαγωγούς, καθηγητές χορού, χορογράφους, καθώς και σε επαγγελματίες και μη με σχετικό αντικείμενο. Οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο δήλωσαν απόλυτα ευχαριστημένοι τόσο από το θεωρητικό, όσο και από το πρακτικό κομμάτι της διδασκαλίας, και επιπλέον η κα Καραπαναγιώτη, με την πολυετή εμπειρία της στον τομέα της Αναπηρίας, απάντησε σε όλες τις σχετικές απορίες.
Το βιωματικό επιμορφωτικό πρόγραμμα, που θα αναπτυχθεί σε δύο ετήσιους κύκλους, στοχεύει στην παροχή γνώσεων και δεξιοτήτων τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο, οι οποίες είναι απαραίτητες για την εκπαίδευση και υποστήριξη των ατόμων με αναπηρία μέσου του χορού. Χωρίζεται σε τέσσερις βασικούς άξονες .
Α. H Ρυθμική Dalcroze εργαλείο για την μέθοδο D.D
Β. Ο Σύγχρονος Χορός και το C.I. στην Αναπηρία
Γ. Το Χορόχρωμα (διδασκαλία μέσω τεχνών) βάση της μεθόδου Χ.Α.
Δ. Από τη χοροθεραπεία στην χορογραφία ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΟΜΑΔΕΣ ΧΟΡΟΥ
Η επιτυχής παρακολούθηση του κύκλου σε Πιστοποίηση διδασκαλίας της μεθόδου.
Οι εγγραφές για την παρακολούθηση του κύκλου συνεχίζονται και το επόμενο σεμινάριο έχει προγραμματιστεί για τις 6-7 Ιανουαρίου 18 στην Καρδίτσα.