Πρόγραμμα Σεμιναρίων με πιστοποίηση 2022-2023

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟ DANCEDISABILITY

DANCEDISABILITY

Η μέθοδος X.A.ΧΟΡΟΣΑΝΑΠΗΡΙΑ/ D.D. DANCEDISABILITY της Μαρίας Χαρ.Καραπαναγιώτη βασίζεται στη μέθοδο διδασκαλίας μέσω Τέχνης ″ΧορόΧρωμα″ (Καραπαναγιώτη- Τρούκης), συνδυασμένη με την Χοροθεραπεία (μέθοδος της Πρωτόγονης Έκφρασης ΕP) και τεχνικές σύγχρονου χορού, στοιχεία Ρυθμικής Dalcroze και Χορογραφικής Σύνθεσης, με ειδικές προσεγγίσεις από πλευράς παιδαγωγικής, ανατομίας, ψυχολογίας.

Το βιωματικό επιμορφωτικό πρόγραμμα στοχεύει στην παροχή γνώσεων και δεξιοτήτων τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο, οι οποίες είναι απαραίτητες για την εκπαίδευση και υποστήριξη των ατόμων με αναπηρία μέσου του χορού.

Στα σεμινάρια παρουσιάζονται  θεωρητικά και βιωματικά οι  βασικοί άξονες της μεθόδου.

Α. H Ρυθμική Dalcroze εργαλείο για την μέθοδο D.D.

Β. Ο Σύγχρονος Χορός και το C.I.στην Αναπηρία

Γ. Το Χορόχρωμα βάση της μεθόδου D.D.

Δ. Χοροθεραπεία ΕP

Ε.Χορογραφική σύνθεση (Πως από τους Α,Β,Γ,Δ άξονες δημιουργούμε χορογραφία)

Στόχος είναι η αφύπνιση του ενυπάρχοντος πρωταρχικού ρυθμού, που κινεί τους συμμετέχοντες να εκφράσουν και να εκφραστούν. Έτσι, μπορούμε να αναστείλουμε τη συνέχεια εκφυλισμού των κυττάρων από τυχόν πάθηση. Τους κινούμε συναισθηματικά, για να κοινωνικοποιούνται στην ομάδα που ζουν. Τους επαναφέρουμε δεξιότητες, όπως είναι η σκέψη και η μνήμη για καλύτερη αίσθηση της καθημερινότητας τους. Αναστέλλουμε τυχόν καταθλιπτικά στοιχεία που έχουν σχέση με αναπηρία,ασθένεια, άνοια κ α. Παρεμβαίνουμε στο συμπεριφοριστικό επίπεδο, ελκύοντας το ενδιαφέρον και την προσοχή τους. Ενισχύουμε τη σωματική επαφή, για να αποβάλλουν φόβους και ανασφάλειες, να εξοικειώνονται στην συνύπαρξη, και να τονώνουν την μυϊκή τους δραστηριότητα με την κινητικότητα των ασκήσεων.

Η εφαρμογή των προγραμμάτων της χοροθεραπείας και του σύγχρονου χορού, διαμορφώνει ευκολία στην κίνηση και στη μετατόπιση βάρους,∙ επιταχύνει την καρδιακή λειτουργία και τη συχνότητα αναπνοής.

Η ρυθμική μουσική βελτιώνει το συντονισμό βάδισης, αυξάνει τη σταθερότητα και κινητικότητα. Απελευθερώνει συναισθήματα και ευνοεί τη σύσφιξη σχέσεων. Βελτιώνει το ηθικό, μειώνει το αίσθημα μοναξιάς και συμβάλλει στην αποκατάσταση ψυχικών καταστάσεων .Σε συναισθηματικό επίπεδο οι συμμετέχοντες αισθάνονται χαρούμενοι, και ξεπερνάνε θυμό, απογοήτευση, απώλεια .Σε διανοητικό επίπεδο ενισχύει τις γνωστικές δεξιότητες, το κίνητρο και τη μνήμη.

Επιτρέπει, λοιπόν, ο χορός σε όλα τα άτομα με αναπηρία να εναρμονίσουν την διαφορετικότητα τους, να εκφράσουν τα συναισθήματα τους, να εξωτερικεύσουν την εσωτερική ενέργειά τους, ώστε να διευκολύνουν την επικοινωνία τους, να αναπτύξουν αυτοπεποίθηση οντότητα και γενικά την προσωπικότητα τους να είναι χορευτές.

Αυτό το πλαίσιο Εκπαίδευσης Χορού σε ΑμεΑ τους επιτρέπει να αλλάζουν συνήθειες, να τολμούν, να προσπαθούν, να αυτοσχεδιάζουν, εκμηδενίζοντας τη διαφορά μεταμορφώνοντας την σε συμπληρωματικότητα H αναπηρία υπάρχει, αλλά βλέπουμε τον χορό μέσω του οποίου εκφράζεται σαν άτομο όπως όλοι μας.

Αυτή η εκπαίδευση λοιπόν της Τέχνης του Χορού σε ΑμεΑ από τις Δρυάδες Εν Πλω απευθύνεται σε προσωπικό εξειδικευμένων δομών, ιατρούς, νοσηλευτές, φυσιοθεραπευτές,  λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγους, όσο και θεραπευτές τέχνης (μουσικοθεραπεία εικαστική θεραπεία δραματοθεραπεία χοροθεραπεία κα) ,εκπαιδευτικούς, παιδαγωγούς, καθηγητές ειδικής αγωγής, μουσικής, χορού, γυμναστές, χορογράφους ,χοροδιδασκάλους, εργαζόμενους σε δομές αναπηρίας– αποκατάστασης, με όποιο αντικείμενο σε γονείς  και όσους τους ενδιαφέρει το αντικείμενο επιμόρφωσης

Τα άτομα με αναπηρία που θα συμμετέχουν έχουν έκπτωση 50%

Για  τα παιδιά με αναπηρία  που θα συνοδεύονται από τους εκπαιδευτές φροντιστές η γονείς που παρακολουθούν η συμμετοχή τους θα είναι ΔΩΡΕΑΝ για όσες ώρες επιθυμούν (απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής)

 

Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ 6930434059  και εγγραφές στο xorosanapiria@gmail.com