Δημήτρης Β. Γουδήρας
Με τη συμμετοχή των ειδικών επαγγελματιών, των χοροδιδασκάλων, χορογράφων, μουσικοσυνθετών και των μελών των ομάδων, των ατόμων με αναπηρία και μη συνεχίστηκαν σήμερα το πρωί (Κυριακή 20 Μαΐου 2018) οι δραστηριότητες του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Αναπηρίας και Μη – International Dance Festival Disability στο Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο Καρδίτσας.
Το Σάββατο το βράδυ έγινε η απονομή των διακρίσεων στις ομάδες που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ στα πλαίσια μιας ωραίας καταληκτικής γιορτής. Όλες οι ομάδες έλαβαν μια διάκριση, ένα κύπελλο και ειδικά μετάλλια. Διακρίθηκαν, χωρίς ιεραρχική κατάταξη, γιατί όλες οι ομάδες και τα μέλη τους είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν μια ιδιαίτερη δράση που εντυπωσίασε τους συμμετέχοντες στο φεστιβάλ.
Το σημερινό πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλάμβανε δράσεις των ατόμων με αναπηρία σε ειδικά διαμορφωμένα εργαστήρια (Workshops), τα οποία οργάνωσαν οι συμμετέχοντες στο φεστιβάλ επαγγελματίες, χοροδιδάσκαλοι, μουσικοσυνθέτες, ψυχολόγοι, εμψυχωτές (performers) κ.ά. από τους συμμετέχοντες φορείς υποστήριξης και εκπαίδευσης ατόμων με αναπηρία. Βασική εμπνεύστρια και εμψυχωτής των δράσεων ήταν η κ. Μαρία Καραπαναγιώτη, διευθύντρια της Σχολής Χορού Μαρίας Καραπαναγιώτη και πρόεδρος των Δρυάδων Εν Πλώ.
Ειδικά εργαστήρια μουσικών, χορευτικών και εικαστικών δράσεων παρουσίασαν οι κυρίες Monika Pozek, από τη Μαδρίτη, χορογράφος, ιδρύτρια του Meet Share Dance, Αναστασία Βαλσαμοπούλου, συμβουλευτική ψυχολόγος και εικαστική θεραπεύτρια, Κυριακή Καλογεροπούλου, μουσικοθεραπεύτρια και Μαρία Καραπαναγιώτη, εκπαιδευτικός χορογράφος και χοροθεραπεύτρια.
Βασικό θέμα, κεντρικός άξονας των εργαστηριακών δράσεων ήταν η επαγγελματική εξουθένωση (Burnout), μια ψυχολογική κατάσταση που τη βιώνουμε σχεδόν όλοι – και τα άτομα με αναπηρία φυσικά – στον χώρο εργασίας, ιδιαίτερα σήμερα ένεκα της οικονομικής κρίσης και της υποβάθμισης των ηθικών και κοινωνικών αξιών. Οι μετέχοντες σε αυτά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να διδαχτούν αποτελεσματικές μεθόδους, στρατηγικές και τεχνικές αποτροπής της επαγγελματικής εξουθένωσης.
Το πρόγραμμα έκλεισε η κ. Μαρία Καραπαναγιώτη με ένα επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα την εφαρμογή της χοροθεραπείας σε άτομα με αναπηρίες για την αποτροπή της εργασιακής εξουθένωσης.
Ολοκληρώνοντας τις εκδηλώσεις και δράσεις του πρωτοποριακού αυτού διεθνούς φεστιβάλ χορού, μπορούμε να εκτιμήσουμε τη σημαντικότητά του, η οποία έγκειται όχι μόνο στην πρωτοπορία του, αλλά κυρίως στις ευκαιρίες που αυτό προσφέρει στα άτομα με αναπηρία να αναπτύξουν και να παρουσιάσουν δημόσια τις ιδιαίτερες ικανότητές τους, να καταξιωθούν για αυτές και να λάβουν την αναγκαία για αυτά επιβράβευση, αναγνώριση, αποδοχή και καταξίωση στο κοινωνικό περιβάλλον που είναι αναγκαίες για την ενίσχυση του Εαυτού και την ενίσχυση του Αυτοσυναισθήματος.
Θεωρούμε πως αξίζουν τα συγχαρητήρια σε όλους όσους συνετέλεσαν στη διοργάνωση του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Αναπηρίας και Μη – International Dance Festival Disability, κυρίως όμως στα άτομα με αναπηρίες των ομάδων, στους συνοδούς και επαγγελματίες και φυσικά στους πολλούς εθελοντές και χορηγούς. Ιδιαίτερα όμως συγχαρητήρια αξίζουν τα μέλη των Δρυάδων Εν Πλω, οι μαθήτριες και οι μαθητές της Σχολής Χορού Μαρίας Καραπαναγιώτη και η κ. Μαρία Καραπαναγιώτη.